Solceller til private – se dig godt for!
Vi her hos Upgraders Energi bliver ofte spurgt, om folk skal invester i solceller til deres paracelhus/eget forbrug.
Det er et spørgsmål der ikke svares entydigt på, da der er en masse individuell forhold der spiller ind.
Vores umiddelbare anbefaling til nu har været, at der kan være god idé i at investere nu – men nok endnu bedre økonomi og sikkerhed i at vente et år eller to endnu.
Lige nu boomer markedet, og der er et hav af gode – og især mindre gode produkter på markedet – og ligeledes med de firmaet der tilbyder disse løsninger.
Langt de fleste er absolut seriøse og kompetente, men der er desværre også mange eksempler på ringe produkter og virksomheder der ikke besidder de mest grundlæggende tekniske- og håndværksmæssige kompetencer til at kunne levere- og installere en ordentlig løsning med alt hvad dette indebærer.
Der findes brugbare anlæg på markedet i dag, men der forskes og udvikles så meget i denne teknologi på verdensplan, at vi p.t. ser en forøgelse af effektiviteten på solceller på op mod 20-25% om året – og en tilsvarende reduktion i prisudviklingen – så om et år eller to, kan vi formodentligt købe et 6KWh anlæg til omkring kr. 50.000 mod i dag 80-90.000,- – og samtidig vil der til den tid være luget godt ud i branchen så kun de bedste og mest seriøse udbydere af løsninger eksisterer.
Så det korte svar må være: Det kan være en god investering, men se jer rigtigt godt for – I skal leve med- og betale på det i mange år!
I nyhedsbrevet fra Dansk Energi d. 20. august 2012 kan læses følgende:
Energi og klima
Vær opmærksom når du køber solceller
Salget af solceller går godt i Danmark, og der sælges og installeres ca. 150 privatejede solcelleanlæg om ugen. Erfaringer viser, at det godt kan betale sig at kigge sig godt for en ekstra gang, før man beslutter, hvilket solcelleanlæg der skal købes. Dansk Energi giver her 12 bud på, hvad du bør være opmærksom på, når du køber solceller.
Nye tal viser, at der alene i juni måned blev installeret mere solcelle-kapacitet i Danmark, end det der samlet set var etableret i Danmark ved årsskiftet. Væksten er markant over hele landet, og danskerne køber solceller som aldrig før. Der er derfor også kommet rigtig mange udbydere på markedet. Samtidig svinger priserne betydeligt på samme størrelse solcelleanlæg, og forbrugeren står ofte over for prisforskelle på op til 30 procent eller mere.
Det er her, at man som kunde skal være opmærksom og sikre sig, at det så også er det samme, man får for pengene. Rigtig mange er interesseret i økonomien i solcellerne, skat, afskrivningsregler, og hvor meget strøm de kan producere om året. Men det er ikke nok. Der er mange forhold omkring de fysiske anlæg, som er helt centrale for beslutningsprocessen, når man skal investere i solceller, fortæller chefkonsulent Richard Schalburg, Dansk Energi.
Det aktuelle boom i salget af solceller betyder, at brugen af solceller populært sagt har flyttet sig fra pionerstadiet og ind på hylderne i Bilka. Der er rigtig mange udbydere i markedet, og det er en god ide at se sig for. Tilsvarende betyder den rivende udvikling, at mange netselskaber ihærdigt arbejder for at følge med udviklingen i markedet, både hvad angår tilslutning og rådgivning om tilslutning og afregning.
Der er mange faktorer, som skal vurderes, når man skal købe et solcelleanlæg. Helt banalt skal man spørge ind til, om prisen er inkl. opsætning, tilslutning og moms. Men derudover er der en lang række ting, som det er oplagt at være opmærksom på, når man går i gang med at købe solceller. Derfor har Dansk Energi udarbejdet en huskeliste, som kan være et godt afsæt for forbrugeren, siger Richard Schalburg.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!